Popularne posty

środa, 27 kwietnia 2011

Zupa cebulowa

Jak byłem dzieckiem, mama mówiła mi, że jak nie będę jadł zupy, będę miał wrzody żołądka:) więc od czasu do czasu warto zjeść dobrą zupę...
Co prawda zupa cebulowa kojarzy się z kuchnią francuską, mój przepis pochodzi z Włoch. Jest to toskańska zupa cebulowa.



Składniki:

  • 4 duże cebule pokrojone w krążki
  • 4 ząbki czosnku - drobno posiekanego
  • 100g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 1,5l bulionu mięsnego lub drobiowego
  • oliwa z oliwek
  • starty parmezan
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki (może być suszona)


Do dzieła:

  1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kostki boczku na ok 4 min
  2. Boczek wyjmujemy z patelni i odstawiamy.
  3. Zwiększamy ogień, dolewamy oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę wraz czosnkiem. Na dużym ogniu smażymy cebulę ok 4 min, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 15 min od czasu do czasu mieszając.
  4. Kiedy cebula się dusi:) przyrządzamy bulion (ja korzystam z kostek rosołowych lub mięsnych)
  5. Do gotowego bulionu dorzucamy z patelni cebulę i boczek. Na małym ogniu gotujemy ok 10 min.
  6. Doprawiamy solę i pieprzem (proponuję jednak próbować i nie przesadzić z solą:) Ja zawsze lubię dodać odrobinę natki pietruszki.
  7. Zupa jest gotowa. Podając dosypujemy na talerz starty ser. 
Boczek kroimy w kostkę
4 min smażymy na patelni
cebulę i czosnek dusimy na małym ogniu
cebulowa gotowa:) ser dodany

Wersja full wypas:)
  • kawałki ciabaty przyrumienić w opiekaczu (lub na grillu, tosterze itp)
  • posmarować masłem, nałożyć ser
  • tak przygotowane kawałki ciabaty włożyć na talerze i zalać zupą

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz