Co prawda zupa cebulowa kojarzy się z kuchnią francuską, mój przepis pochodzi z Włoch. Jest to toskańska zupa cebulowa.
Składniki:
- 4 duże cebule pokrojone w krążki
- 4 ząbki czosnku - drobno posiekanego
- 100g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 1,5l bulionu mięsnego lub drobiowego
- oliwa z oliwek
- starty parmezan
- sól i pieprz
- natka pietruszki (może być suszona)
Do dzieła:
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kostki boczku na ok 4 min
- Boczek wyjmujemy z patelni i odstawiamy.
- Zwiększamy ogień, dolewamy oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę wraz czosnkiem. Na dużym ogniu smażymy cebulę ok 4 min, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 15 min od czasu do czasu mieszając.
- Kiedy cebula się dusi:) przyrządzamy bulion (ja korzystam z kostek rosołowych lub mięsnych)
- Do gotowego bulionu dorzucamy z patelni cebulę i boczek. Na małym ogniu gotujemy ok 10 min.
- Doprawiamy solę i pieprzem (proponuję jednak próbować i nie przesadzić z solą:) Ja zawsze lubię dodać odrobinę natki pietruszki.
- Zupa jest gotowa. Podając dosypujemy na talerz starty ser.
Boczek kroimy w kostkę |
4 min smażymy na patelni |
cebulę i czosnek dusimy na małym ogniu |
cebulowa gotowa:) ser dodany |
Wersja full wypas:)
- kawałki ciabaty przyrumienić w opiekaczu (lub na grillu, tosterze itp)
- posmarować masłem, nałożyć ser
- tak przygotowane kawałki ciabaty włożyć na talerze i zalać zupą
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz