Popularne posty

czwartek, 2 czerwca 2011

Wołowina w sosie śmietanowo - pieczarkowym

Zawsze tak się składa, że przedstawiam swoje propozycje weekendowe. Wiadomo, zawsze najwięcej czasu i chęci, żeby działać w kuchni. Dzisiaj niespodziewanie propozycja czwartkowa:) Wołowina z pieczarkami i makaronem. Mówiąc szczerze, trochę po włosku;)

Składniki:

  • wołowina (ok 0,5kg)
  • pieczarki 300 g
  • śmietana 150 ml
  • 2 łyżeczki musztardy
  • szczypta imbiru
  • oliwa z oliwek
  • makaron
  • sól, pieprz
Do dzieła:
  1. Wołowinę kroimy w cienkie paski.
  2. Pieczarki kroimy w plasterki.
  3. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy mięso. Smażymy kilka minut na średnim ogniu.
  4. Usmażoną wołowinę odkładamy do żaroodpornego naczynia, starajmy się, aby jak najwięcej sosu po wołowinie zostało na patelni.
  5. Do pozostałego sosu wrzucamy pieczarki i smażymy 3-5 min.
  6. Do grzybów dokładamy musztardę, imbir oraz śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem, całość pozostawiamy na ogniu jeszcze 5-7 min od czasu do czasu mieszając.
  7. Tak przygotowany sos śmietankowo - pieczarkowy dokładamy do naczynia gdzie znajduje się mięso. Możemy wszystko wymieszać.
  8. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i umieszczamy w nim nasze danie na 10 min (nie przykrywamy naczynia)
  9. W tym czasie gotujemy makaron.
  10. Przygotowane danie podajemy z makaronem i odrobiną świeżej bazylii.
Gotowe, smacznego! :)

* jeżeli macie taką możliwość, proponuję, aby jedną łyżeczką musztardy była musztarda francuska (z całymi ziarnami gorczycy), smakuje jeszcze lepiej:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz