Musiałem jednak zmienić zdanie na temat tej potrawy, kiedy skosztowałem jej we włoskiej restauracji... w miejscowości Fai della Paganella (w pobliżu Andalo w okręgu Trento). Może nie będę opisywał jak bardzo mi smakowało... a zamiast tego podam przepis na super risotto, które możecie zrobić w domu.
Podobno jest to najsmaczniejsze włoskie risotto.
co będzie nam potrzebne (danie dla 4 osób):
szafran |
- 400g specjalnego ryżu do risotto Arborio
- pierś z kurczaka
- 800 ml bulionu drobiowego
- szafran
- sól i pieprz
- parmezan (nie jest konieczny, ale polecam, dodaje charakterystycznego smaku)
- 2 cebule (dość duże)
- 125g masła
- natka pietruszki
- 100 ml białego wina (robiłem również bez wina)
Do dzieła!
podsmażamy mięso i cebulę na złoto |
ryż arborio prosto na patelnię |
co kilka minut dolewamy bulion |
...i gotowe |
- Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, a cebulę drobno siekamy.
- Roztapiamy masło na rozgrzanej patelni i wrzucamy mięso wraz z cebulą.
- Podsmażamy wszystko na złoto.
- Teraz uwaga, ważne! Dodajemy ryż prosto z pudełka na patelnię (tak, tak, bez gotowania, śmiało proszę wsypać ryż do mięsa i cebuli)
- Dorzucamy szafran, doprawiamy solą i pieprzem. Stopniowo dodajemy bulion (początkowo ok 250 ml), zmniejszamy ogień i całość podgrzewamy 20-25 min, co jakiś czas mieszając. Nie zapominajmy o dolewaniu bulionu co kilka minut.
- Gotowe risotto odstawić z ognia, posypujemy odrobiną pietruszki i startym parmezanem. Niektórzy dodają jeszcze odrobinkę płatków masła.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz