Popularne posty

poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Risotto po mediolańsku

Risotto nie kojarzyło mi się zbyt dobrze, jeżeli ktoś próbował "tego czegoś" w barze mlecznym wie o czym mówię:)
Musiałem jednak zmienić zdanie na temat tej potrawy, kiedy skosztowałem jej we włoskiej restauracji... w miejscowości Fai della Paganella (w pobliżu Andalo w okręgu Trento). Może nie będę opisywał jak bardzo mi smakowało... a zamiast tego podam przepis na super risotto, które możecie zrobić w domu.
Podobno jest to najsmaczniejsze włoskie risotto.

co będzie nam potrzebne (danie dla 4 osób):
szafran

  • 400g specjalnego ryżu do risotto Arborio 
  • pierś z kurczaka
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • szafran
  • sól i pieprz
  • parmezan (nie jest konieczny, ale polecam, dodaje charakterystycznego smaku)
  • 2 cebule (dość duże)
  • 125g masła
  • natka pietruszki
  • 100 ml białego wina (robiłem również bez wina)

Do dzieła!
podsmażamy mięso i cebulę na złoto
ryż arborio prosto na patelnię
co kilka minut dolewamy bulion
...i gotowe
  1. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, a cebulę drobno siekamy.
  2. Roztapiamy masło na rozgrzanej patelni i wrzucamy mięso wraz z cebulą.
  3. Podsmażamy wszystko na złoto.
  4. Teraz uwaga, ważne! Dodajemy ryż prosto z pudełka na patelnię (tak, tak, bez gotowania, śmiało proszę wsypać ryż do mięsa i cebuli)
  5. Dorzucamy szafran, doprawiamy solą i pieprzem. Stopniowo dodajemy bulion (początkowo ok 250 ml), zmniejszamy ogień i całość podgrzewamy 20-25 min, co jakiś czas mieszając. Nie zapominajmy o dolewaniu bulionu co kilka minut. 
  6. Gotowe risotto odstawić z ognia, posypujemy odrobiną pietruszki i startym parmezanem. Niektórzy dodają jeszcze odrobinkę płatków masła.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz