Składniki (na 4 osoby)
- wołowina ok 0,5 - 0,6 kg
- marchew 0,5 kg
- cebula 3-4 szt
- czosnek 4 ząbki
- sos sojowy ciemny (ja używam TAO TAO)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- imbir
- sól, pieprz
- natka pietruszki (suszona)
- duża patelnia lub wok (to ważne:)
Zaczynamy!
- Wołowinę kroimy w cienkie paski (staram się kroić w poprzek włókien, proponuję to robić bardzo ostrym nożem)
- Tak przygotowane mięso przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu.
- Dodajemy sos sojowy, posypujemy równomiernie mąką ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy na kilka minut
- W tym czasie kroimy cebulę i marchew (w krążki) oraz czosnek
- Ok, krojenie mamy za sobą:)
- Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i wrzucamy mięso.
- Podsmażamy wołowiną na dużym ogniu cały czas mieszając ok 4-5 min.
- Przekładamy mięso do oddzielnego naczynia.
- Na tą samą patelnię, na której smażyliśmy mięso, wrzucamy cebulę, marchew, czosnek. Możemy dolać odrobinę oliwy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok 20-25 min, co jakiś czas mieszając.
- Do warzyw dodajemy wołowinę, wszystko możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem oraz obowiązkowo imbirem. W tym momencie dodajemy ponownie sos sojowy (delikatnie polewamy z wyczuciem, nie może go być za dużo, ale też nie za mało:) Dusimy wszystko przez ok 15 min od czasu do czasu mieszając. Na koniec proponuję posypać natką pietruszki.
mięso kroimy w paski i dodajemy sos sojowy |
smażymy 4-5 min na dużym ogniu |
dusimy marchew i cebulę |
wołowina po japońsku gotowa:) |
Gotowe! Smacznego! Pycha...
Danie można podawać z kaszą jęczmienną (fajnie się komponuje), ryżem lub kaszką kus-kus.
Danie można podawać z kaszą jęczmienną (fajnie się komponuje), ryżem lub kaszką kus-kus.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz