Popularne posty

niedziela, 10 kwietnia 2011

Wołowina po japońsku

Wołowinę po japońsku miałem okazję skosztować po raz pierwszy ok 2 lata temu. Przyrządzał ją kucharz z Japonii - od tamtego czasu jest to moja jedna z ulubionych potraw. Gorąco ją polecam! Co prawda jest przy niej trochę krojenia:) ale warto...

Składniki (na 4 osoby)
- wołowina ok 0,5 - 0,6 kg
- marchew 0,5 kg
- cebula 3-4 szt
- czosnek 4 ząbki
- sos sojowy ciemny (ja używam TAO TAO)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- imbir
- sól, pieprz
- natka pietruszki (suszona)
- duża patelnia lub wok (to ważne:)

Zaczynamy!

  1. Wołowinę kroimy w cienkie paski (staram się kroić w poprzek włókien, proponuję to robić bardzo ostrym nożem)
  2. Tak przygotowane mięso przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu.
  3. Dodajemy sos sojowy, posypujemy równomiernie mąką ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy na kilka minut
  4. W tym czasie kroimy cebulę i marchew (w krążki) oraz czosnek
  5. Ok, krojenie mamy za sobą:)
  6. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i wrzucamy mięso.
  7. Podsmażamy wołowiną na dużym ogniu cały czas mieszając ok 4-5 min.
  8. Przekładamy mięso do oddzielnego naczynia.
  9. Na tą samą patelnię, na której smażyliśmy mięso, wrzucamy cebulę, marchew, czosnek. Możemy dolać odrobinę oliwy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok 20-25 min, co jakiś czas mieszając.
  10. Do warzyw dodajemy wołowinę, wszystko możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem oraz obowiązkowo imbirem. W tym momencie dodajemy ponownie sos sojowy (delikatnie polewamy z wyczuciem, nie może go być za dużo, ale też nie za mało:) Dusimy wszystko przez ok 15 min od czasu do czasu mieszając. Na koniec proponuję posypać natką pietruszki.
mięso kroimy w paski i dodajemy sos sojowy
smażymy 4-5 min na dużym ogniu

dusimy marchew i cebulę
wołowina po japońsku gotowa:)


Gotowe! Smacznego! Pycha... 

Danie można podawać z kaszą jęczmienną (fajnie się komponuje), ryżem lub kaszką kus-kus.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz