Składniki:
- makaron (spaghetti lub penne)
- 150 - 200g boczku
- 3 jajka
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka tymianku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- parmezan
- natka pietruszki
Do dzieła:
- W garnku do gotującej się, osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
- W czasie kiedy makaron się gotuje kroimy boczek w kostkę (dość drobną).
- Rozgrzewamy oliwę i masło na dużej patelni; wrzucamy na patelnię boczek i podsmażamy ok 4-5 min uważając, żeby się nie przypalił.
- W miseczce roztrzepujemy jajka, dolewamy mleko, dodajemy śmietanę - energicznie wszystko mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dorzucamy tymianek, doprawiamy solą i pieprzem.
- Uprzednio ugotowany makaron (po odlaniu:) wrzucamy na patelnię (do boczku).
- Dodajemy zawartość miseczki, zwiększamy ogień i podgrzewamy przez ok 1 min. cały czas mieszając, aż jajko się zetnie.
- Podając na talerze posypujemy startym parmezanem i natką pietruszki. Do smaku można dodać jeszcze odrobinę pieprzu - na pewno nie zaszkodzi w tym daniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz